Kötü amaçlı yazılım nedir? Bilgisayar virüsleri, keylogger’lar, solucanlar, casus yazılımlar, truva atları, reklam yazılımları ve bunlara benzeyen başka kelimelerin genel adıdır.
Kötü amaçlı yazılım, verilerinize ve sistemlere büyük zarar vermek veya bir ağa izinsiz erişim sağlamak için tasarlanmış, kötü amaçlı bilgisayar korsanları tarafından geliştirilen kodlardan oluşur. Kısacası bilgisayarınıza, tabletlerinize ve telefonlarınıza zarar verebilecek ve bilgilerinizi çalabilecek bir yazılımdır. Bu yazılımlar genellikle size e-posta üzerinden bir bağlantı veya dosya şeklinde gönderilir. Kullanıcının yazılımı çalıştırması için bağlantıyı tıklatmasını veya dosyayı açmasını gerektirir.
En Yaygın Kötü Amaçlı Yazılım Türleri
Piyasada genellikle kullanan kötü amaçlı yazılım türleri Truva Atları ve bilgisayar virüsleridir. Her gün 400.000 yeni kötü amaçlı yazılım çeşidinin geliştirildiği tahmin edilmektedir. Günümüzde kötü amaçlı yazılımlarının büyük çoğunluğu para çalmaya odaklanmıştır. Bu da genellikle kullanıcı adları, şifreler, kredi kartı bilgileri veya diğer finansal bilgiler gibi gizli verileri çalarak yapılır.
- Virüs: Bilgisayar virüsleri kendilerini kullanıcının izni olmadan dosyalara ekler ve ardından bilgisayardaki diğer dosyalara bulaşır. Bu virüsler hızla yayılabilirler ve genellikle dosyalarınızı silerek veya bozarak sistemin temel işlevlerine zarar verirler.
- Truva atları: Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programlara denir. Terim klasik Truva Atı olayından türemiştir. Truva atları size kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak arka planda çalıştıkları zararlıdırlar. Truva atları ikiye ayrılır. Verileri çalmak, silmek, engellemek veya değiştirme ve ayrıca cihaz performansını bozmak olarak ikiye ayrılır.
- Casus Yazılım: Sizi bilginiz olmadan izlemek için oluşturulmuş kötü amaçlı yazılımdır. Arka planda saklanır ve çevrimiçi ortamda neler yaptığınızla ilgili bilgileri dışarı iletir. Bunu da sizinle ilgili hassas bilgiler toplamak için kullanır.
- Solucanlar: Ağ bağlantıları aracılığıyla kendisini bir aygıttan, sürücüden veya ağdan diğerine çoğaltır. Solucanlar otomatik olarak yayılır. Bant genişliği tüketir ve web sunucularını aşırı yükler.
- Fidye yazılımı: Bilgisayarınızı dosyaları kilitleyebilir veya ağdaki depolama aygıtlarındaki dosyaları şifreler. Şifrelenmiş dosyalara erişiminiz için fidye ödenmesi istenir ve fidye ödenmediği sürece verilerinize zarar verir.
- Adware: Reklam yazılımı olarak geçer. Bilgisayarınıza bulaştıktan sonra sürekli ekranın sağında, solunda reklamlar açar ve buda aşır derece rahatsızlık vericdir.
Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Nasıl Korunabiliriz?
- İşletim sisteminizin ve kullandığınız tüm programları sürekli güncel tutun.
- Zaman zaman gelen tuhaf e-postalara, özellikle ekleri olan e-postalara karşı dikkatli olun. E-postadan şüphe duyduğunuzda, gönderenle her zaman bağlantı kurabilir ve mesajlarının gerçek olup olmadığını sorabilirsiniz.
- Anti-virüs yazılımlarından birini yükleyin ve düzenli olarak bilgisayarınızı tarayın. Anti Virüs Programları, virüsleri, solucanları, truva atlarını ve (yazılıma bağlı olarak) bazı casus yazılımları temizleyebilir ve önleyebilir.
- Reklam engelleme yazılımı yükleyin.
- Bilgisayarınıza bir flash sürücü veya USB bellek takarken dikkat ediniz.
- Şüpheli web sitelerine girmekten kaçının. Kötü amaçlı yazılım saldırganları genellikle popüler web sitelerini taklit ederler bu yüzden, URL, web sitesi özellikleri vb. Dahil olmak üzere bir web sitesinde olağandışı bir şey fark ederseniz, dikkatli olun ve hassas veriler girmeyin.
- Bir program veya yazılım indirmeden önce yorumlarını inceleyin.
- Birçok insan kolayca tahmin edilebilecek şifreleri veya tüm hesapları için aynı şifreyi kullanmaya devam eder. Hesaplarınızın her biri için güçlü ve benzersiz bir şifre kullanmanız güvenliğiniz açısından çok önemlidir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın! Ayrıca sizde bilgisayarınızı nasıl koruyacağını merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Merhaba
Güzel bir site aradıklarımı kolaylıkla bulabiliyorum.