İnsanlarda olduğu gibi her bilgisayarda da bir kimlik mevcuttur. Bilgisayardaki bu kimlik IP numarası olarak tanımlanır. İnternet protokolü anlamına gelen bu kısaltma sayesinde bir bilgisayar ağına erişmek isteyen kişiler diğer bilgisayardan ayrıştırılmış olur.
Bilgisayarlardaki IP adresleri noktaların ayırdığı 4 sayıdan oluşmaktadır. Buna bir örnek verecek olursak şu şekildedir:
Örnek IP adresi: 11.11.111.111
IP numarası sayesinde bilgisayarlar birbirinden ayrıştırıldığı için kolayca erişilebilir. Yani bağlanmak istediğiniz bilgisayarın IP adresini biliyorsanız yazarak internet sitesine erişim sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki rakamların fazla olması ve karmaşık olması akılda tutmayı zorlaştıracağından dolayı her alan adına karşılık gelen bir isim yani domain kullanılır.
Bir kullanıcı internete bağlandığında hemen IP ataması yapılır. Bu adreslere dinamik IP’ler denir. Yani o IP’ler kullanıldığı anda boştadır ve servis sağlayıcısı tarafından o anda atanır. Bunun için bir bilgisayar internete her bağlandığında IP adresi değişir.
Sabit IP’lere statik IP adı verilir.
IP belirlenmesinin nedenlerinden birisi de hangi servis sağlayıcını kullandığı ve internete hangi lokasyon üzerinden bağlandığını belirler.
IP Adresi Nasıl Bulunur?
IP adresi iki bilgisayar arasındaki veri alışverişinin sağlanması açısından çok önemlidir. IP’ler iki farklı şekilde isimlendirilir. Birincisi gizli IP diğeri ise genel IP’dir. Gizli olan IP’ler internet üzerinden faaliyet göstermiş olsa da herkes tarafından tespit edilemez. Örneğin evinizde kullandığınız gizli IP sayesinde modeme aktarım yapılırken, modem herkese açık IP üzerinden internete bağlantı gerçekleştirilir.
IP bulmak işinize yarayan bir konu olmasa da aşağıdaki yolu izleyerek tespit edebilirsiniz.
Komut İstemiyle IP Adresi Bulma
Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
“ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz. Bağlantı türlerinde Etkin Bağlantı, Kablosuz Ağ Bağlantısı, Ethernet veya Yerel Ağ Bağlantısı yer alabilir. Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi ifade etmektedir.
Ağ Bağlantısı ile IP Adresi Bulma
Başlat Menüsüne gelin.
Denetim Masası’nı Açın.
Ağ Bağlantılarım Seçeneğine Tıklayın.