Gaziantep veteriner aracılığıyla köpeklerde kalça çıkığı tedavisi konusunda hizmet alınabilmektedir. Köpeklerde kalça çıkıklığı bazı köpek ırklarında sıklıkla görülebilen bir eklem rahatsızlığıdır ve küçük köpek ırklarına göre büyük köpek ırklarında daha sık meydana gelen bir sağlık sorunudur.
Gaziantep Veteriner Köpeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi
Veteriner Gaziantep kliniği köpeklere yönelik tedavi hizmetleri verebilmektedir. Sağlık sorunlarından biri olan kalça çıkığı, kalçayı oluşturan eklemlerin birbirlerinden ayrılmasıyla meydana gelir. İnsanlarda ve hayvanlarda yaygın bir şekilde görülen kalça çıkıklığı, şiddetli ağrı başta olmak üzere farklı belirtilerle ortaya çıkar ve kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Kalça çıkığının sıklıkla Saint Bernard, Labrador Retriever, Alman Çoban köpeği, Danua gibi büyük köpek ırklarında kalça çıkıklığı daha sık görülmektedir.
Köpeklerde Kalça Çıkığının Belirtileri Nasıldır?
Köpeklerde kalça çıkıklığını anlayabilmek için oluşan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Köpekler otururken ve ayağa kalkarken kalça çıkıklığından dolayı zorluk çekerler.
Kalçası çıkık olan köpekler ayakta durmakta zorluk yaşayabilir. Bu durum bacak kaslarında titreme ve güçsüzlük olarak kendini gösterebilir. Ancak asıl neden eklemlerle ilgili olduğundan köpeklerin egzersiz sırasında takip edilmesi gerekir.
Kalça çıkıklığı yaşayan köpekler topallayabilir ve yavaş hareket edebilir.
Kalça çıkıklığından dolayı köpeklerin vücudunda şiddetli ağrılar oluştuğundan; bu ağrılar nedeniyle köpeklerde kaygı, tiksinme ve iştahsızlık görülür.
Kalçası çıkan bir köpek iştahını kaybettiği için oynayamaz, enerji harcayamaz ve yemek yiyemez.
Köpeklerde Kalça Çıkıklığı Neden Olur?
Genetik yoluyla köpeklerde kalça çıkıklığı görülebileceği gibi başka nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Araba kazalarının yaşanması, yüksek bir yerden düşme, darbe alınması gibi oluşan kazalar eklemlerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Kötü beslenme şartlarına sahip, şişmanlık problemini yaşayan köpekler, diğer köpeklere nazaran kalça çıkığı daha fazla görülmektedir.
Köpeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kalça çıkığının teşhisi yapılması esnasında kullanılan yöntemler şu şekildedir;
İlk olarak köpeğin genel muayenesi yapılır. Köpeğin fiziki muayenesi yapılırken yürüme, duruş, oturuş gibi normal hareketlerin yapılması için köpeğin hareket ettirilmesi gerekir.
Veteriner köpekteki kalça çıkıklığını anlayabilmek için köpeğe gerekli testleri yapar.
Kalça çıkığı eklemlerde iltihaba sebep olabilmektedir.
Kalça çıkığının net bir şekilde görülebilmesi ve hasarın büyüklüğünü görmek için en önemli tanı yöntemi röntgendir.
Köpeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?
Erken teşhis edilen kalça çıkığı birçok tedavi yöntemine gerek duyulmadan gerekli tedavi yöntemiyle ve iyi bakım uygulandığında köpeklerdeki kalça çıkığı kısa sürede iyileştirilebilmektedir. Fakat köpeklerdeki kalça çıkığının teşhisi geç yapıldıysa iyileştirebilmek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu durumda kullanılan tedavi yöntemleri arasında ilaçlı tedavi, ameliyat ve kalça protezi gibi yöntemler bulunmaktadır. Kalça çıkığı tedavisinde ameliyat sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir fakat daha ciddi durumlarda kalça protezi tedavisi uygulanabilmektedir.
Köpeklerde Kalça Çıkıklığı Nasıl Önlenir?
Kalça çıkıklığının önleyebilmesi için yapılması gerekenler şunlardır;
Köpeklerin gereğinden fazla gıda tüketmesi önlenmelidir. Gereken durumlarda veterinerlerden destek alınarak köpeğe özel bir beslenme oluşturulabilir.
Köpek aşıları ve olağan muayeneler köpekler için ihmal edilmeden, düzenli bir biçimde yapılması gerekir. Aşıların ihmal edilmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalındığında köpeğin bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmakta ve buna bağlı olarak köpekte birçok sağlık sorunu ortaya çıkar.
Köpeği gezdirirken denetim altında tutulmalı ve kalabalık sokaklarda yalnız bırakılmaması gerekir. İlgili tedavi için veteriner ile iletişime geçebilirsiniz.